Nový nepřítel zdravé výživy

Zboží

Od loňského léta se neustále setkáváme s novým pojmem ve zdravé výživě a to je lektin. Nejvíce informací o něm máme z různých online článků nebo z googlu, kde se o něm píše, že způsobuje nárůst hmotnosti a zánětlivé onemocnění střev. 
Celá řada potravin obsahuje lektiny, které jsou velkou skupinou proteinů. Včetně obilovin, fazolí a zeleniny, ořechů, lilků, rajčat, paprik, brambor, mléčných produktů a vajec. Když to tak vidíme je jasné, že už nezbývá moc toho opravdu zdravého, co můžeme jíst.
čerstvá jablka a banány
Jedna britská mluvčí dietetické asociace uvedla, že vysoký příjem lektinu, by mohl lidskému organismu uškodit. Ale sníst tak velké množství aby to bylo zdraví škodlivé, je dost těžké.  Pro většinu lidí nepředstavuje vůbec žádný problém, pokud je strava řádně tepelně upravená.
Snížením obsahu tohoto proteinu v jídle se doporučuje lidem, kteří mají problémy s trávením. Takový proces je vhodné prokonzultovat se školeným zdravotním odborníkem, než se do něčeho takového pustí člověk sám.
müsli a borůvky
Omezovat v jídle skupiny potravin, aniž by to doporučil lékař, dietolog nebo jiný odborník na stravu, značně zvyšuje riziko nutričních deficitů.
Tuto látku obsahují potraviny, které jsou plné vlákniny a oxidantů, tedy pro naše tělo a zdraví velice prospěšné. Pro většinu lidí tak nepředstavuje žádnou hrozbu. Navíc tyto potraviny, které lektin obsahují, mají protizánětlivé a protirakovinné účinky. Vyloučení všech těchto proteinů z potravy je téměř nemožné a navíc zdravotně nijak přínosné.

Pokud chce člověk najít ideální stravu, měl by se inspirovat Středozemím. Středozemní strava je bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo a jiné výrobky, ořechy, semínka a také extra panenský olivový olej. Tato strava je obecně pokládaná za zlatý stravovací standart.