Jak déle udržet ledničku s mrazákem ve výborném stavu

Elektro

·         Při odmrazování mrazákumaso zabalíme do novin, vydrží nám po celou dobu zmrazené.
·         Nemůžete se zbavit nepříjemného pachu v ledničce? Lehká pomoc, pomůže vám obyčejný prášek do pečiva. Nasypte jej do malé misky a vložte dovnitř. Stejného efektu dosáhneme, umístíme – li do ledničky misku s octem. Anebo lednice vymytá šesti procentním roztokem octa se zbaví nepříjemného pachu.
·         Přihrádky v mrazáku se tak rychle nepokryjí ledem, pokud je celé vyložíte alobalem. Tímto způsobem ušetříte i za proud.
·         Vnitřek odmraženého, umytého a vysušeného mrazáku lehce potřete olejem. Mrazák se potom tak rychle nezamrazí.
·         Zažloutlá místa odstraníme, vyčistíme – li je kartáčkem předem namočeným do octa.
lednice a mrazničky na recyklaci
I chladnička má svůj řád
·         Ne všude v chladničce je stejně chladno.Každá potravina má v chladničce své vhodné místo, protože teplota v ní může kolísat od plus dvou stupňů do minus osmi stupňů. Maso a ryby pro to uchováváme na nejstudenějším místě, tedy v nejspodnější přihrádce, protože teplota klesá směrem dolů.
·         Mléko a mléčné výrobky, sýr a hotová jídla, která mají být jen mírně chlazená, uskladňujeme do poliček ve dveřích, protože tam je o něco tepleji.
·         Zelenina, ovoce a salát zase patří do nejnižší přihrádky chladničky, protože skleněná deska nad ní zadržuje částečně chlad.
·         Chladničku otvírejte jen nakrátko, každé otevření znamená ztrátu chladu.
·         Aby ani jiným způsobem neunikala z chladničky zima, udržujte gumové těsnění na dveřích v čistotě, a když se objeví trhliny, tak těsnění vyměňte.
·         Nedávejte nikdy nic na větrací mřížku, teplota by v chladničce stoupala.
·         Do tříhvězdičkového oddělení ukládejte jen potraviny, které chcete zmrazit.Při zmrazování se musí termostat nastavit na maximum pro všechny sektory chladničky.
 plná lednice
Zmrazujeme pečivo
Postup při zmrazování a rozmrazování není nijak složitý.
·         Chléb nakrájíme na plátky, nebo necháme vcelku, zabalíme do alobalu a uložíme do mrazničky. Vydrží dost dlouho. Bílý až měsíc, tmavý dvakrát déle. Při rozmrazování při pokojové teplotě si na měkkém chlebu pochutnáte asi za čtyři hodiny.
·         Bílé pečivo uložené do sáčků v mrazničce vydrží jeden až dva týdny. Při rozmrazování postupujeme stejně jako u chleba.
·         Rychlé rozmrazování nám zajistí mikrovlnná trouba, jinak pečivo narovnáme na mokrý plech, přikryjeme alobalem a během slabé čtvrthodinky rozpečeme v troubě.