Šípek a ibišek: dynamické duo v šálku

Dům a zahrada

Ibišek je to, co si většina lidí spojuje nejprve s obrázky jara – krásné růžové nebo bílé květy na okrasných keřích v zahradách.
Je jedlý? No, ne docela, ale do čaje se jeho květy dostanou častěji, než si myslíte. A obvykle spolu s jiným, málo známým ovocem: šípky. Ibišek je jedním z odhadovaných 200 až 675 poddruhů. Jako čaj a léčivá rostlina se používá výhradně Hibiscus sabdariffa.
Jiné druhy ibišku se často používají jako okrasné rostliny v zahradách, parcích, interiérech nebo na balkoně kvůli krásným a velkým květům na jaře. Vzhledem k tomu, že rostlina pochází z teplých oblastí, není moc mrazuvzdorná, proto by měla přezimovat uvnitř.
květina ibišek

Sklizeň, zpracování a použití ibišku

Sklízí se při období rozkvětu. Rostlina může růst přes tři metry vysoko, má několik velkých květů. Následně jsou květy vysušeny a uloženy pro další použití. Květy ibišku chutnají příjemně a mírně kysele, jsou proto oblíbeným doplňkem v dezertech, čaje, džemech, likérech nebo v indickém kari. Ze stonků rostliny se získávají vláknité složky, které mohou být zpracovány jako juta.

Vliv jako léčivé rostliny

Ibišek v odrůdě Sabdariffa je používán hlavně pro svou chuť a barvu jako potrava. Květy obsahují mnoho vitaminu C a měly by mít také účinek expektorantu, ten by měl pomoci při nachlazení. Kromě toho má mít oběhový, laxativní účinek, stimulující chuť k jídlu a diuretický účinek.
Nežádoucí účinky nejsou známy při konzumaci čaje.

Šípek je plod všech druhů růží, ať uměle vypěstované nebo divoce žijící růže. Není to skutečné ovoce, slouží jako druh přírodního kontejneru pro chlupatá semena s ostny.
 

To, co obecně nazýváme "šípkem", je plodem divoké růže (Rosa canina). Tento druh je nejrozšířenější divokou růží v Evropě. Obvykle roste v živých plotech. Popínavá rostlina, která může dorůst až pět metrů vysoko. Na jaře kvete s malými nevyplněnými plody. Na podzim tvoří charakteristické oranžové až jasně červené ovoce.
červený šípek

Sklizeň a použití

Šípek je netoxický. Pokud plody zůstávají na křoví, jsou extrémně odolné a na jaře jsou ještě jedlé. Ovoce musí být sklizeno ručně. Zralý plod lze snadno sundat, takže si můžete být jisti, že vyberete pouze zralé ovoce. Doba sklizně začíná v zásadě kolem poloviny října a trvá až do konce března. Po prvním mrazu má spoustu cukru a sladší chuť.

Jaký efekt má?

Je plný vitamínu C, obsahuje také různé ovocné kyseliny, pektiny, karotenoidy a třísloviny. Celkově má antioxidační účinek. Bylo zjištěno, že plody mají pozitivní vliv na hladinu krevního tlaku a cholesterolu.
Závěr
Oba, ibišek i šípek nejsou superpotraviny v pravém smyslu slova. Ale čaj vyrobený z nich chutná dobře, osvěží a může posílit imunitní systém a metabolismus. S čerstvým šípkem získáte potenciální účinek proti osteoartróze a vysokému obsahu vitaminu C. Celkově jsou tyto dvě podhodnocené rostliny vyzkoušeny a relativně neškodné z hlediska životního prostředí.

Šípek a ibišek: dynamické duo v šálku
4 (80%)3